Kako se pravilno zasidrati?

Kako se pravilno zasidrati?

  • Lokacija: izberite območje brez čolnov in podvodnih ovir.

Za območje sidrišča se odločite tam, kjer ni čolnov in morebitnih ovir. Preverite karto in se prepričajte, da na dnu ni kablov, razbitin ali drugih predmetov, ki bi ovirali vašo linijo. Določite globino vode in vrsto dna (po možnosti naj bo to pesek ali mulj). Izračunajte količino sidrne linije, ki jo boste morali spustiti. Splošno pravilo je pet do sedemkrat več linije kot znaša globina vode plus razdalja od vodne gladine do mesta, kjer se bo sidro pritrdilo na čolnu. Če je voda na primer globoka pet metrov in je od površine vode do premca oddaljena dva metra, bi pomnožili pet metrov s pet ali sedem, da dobite količino izpuščene sidrne linije. Nato se s čolnom obrnjenim proti vetru (oz. toku) premaknite na območje sidranja, motor prestavite v prosti tek in premec postavite na točko, kjer nameravate spustiti sidro.  

  • Počasi spustite sidro

Z ustavljenim plovilom in oblečenim rešilnim jopičem sedaj s premca počasi spustite sidro v vodo. Ko spustite sidro, naj se čoln začne pomikati z vetrom ali tokom nazaj. Tako se sidro, ko je le ta že v vodi, pomika navzdol in stran od čolna. Ta premik nazaj je izredno pomemben. Če čoln miruje, ko sidro doseže dno, lahko veriga prepreči, da bi se sidro vkopalo. Če torej vaš čoln ne pluje nazaj, motor prižgite v vzvratno prestavo in se počasi pomikajte vzvratno, medtem ko spuščate sidro. To zagotavlja, da bo sidro na dnu ležalo obrnjeno v pravo smer.

  • V sidrnici naj bo napetost

Poskrbite, da bo napetost na sidrnici, da bo premec čolna usmerjen proti sidru. To zagotavlja, da vaše sidro, veriga in vrv ostanejo ravne in se ne zapletajo. Če se boste sidrali v močnem vetru, boste morda morali motor dejansko prestaviti v prestavo, da nadzirate hitrost in smer plutja.  

  • Nastavitve sidra

S sidrom v vodi in čolnom v predvidenem območju nihanja, zavarujte linijo in pustite, da se sidro vkoplje in ustavi čoln. Pri tem bodite previdni. Enkrat ali dvakrat vrv zavijte okoli bitve in pazite na svoje roke, da vas kaj ne uščipne ali zadrgne. Ko začutite, da sidro začne kopati, motor prestavite v vzvratno prestavo in sidro pritrdite na dno. To je še posebej pomembno na območjih, kjer je na dnu plast peska in trava. Ko je sidro postavljeno, si zapomnite nekaj referenčnih točk, ki jih pogosto preverjajte, da se prepričate, da ne lezete. 

  • Vlečenje sidra

Ko je sidro postavljeno, je vlečenje sidra iz vode enostavno. Kljub temu previdnost ni odveč, zato nosite rešilni jopič med kakršnim koli delom s sidrom. Kombinacija sidra, toka, vetra in teže lahko konkretno zamaje manjši čoln. Dvignite sidro čim bolj navpično in pazite, da ne zadane boka čolna. Sidro očistite blata, trave in naplavin ter ga pospravite na svoje mesto.

Vedite, katero sidro boste potrebovali …

Obstajajo sidra za vse vrste dna in namenov: za kamenje in težke trave, pesek in blato ter trajne priveze. Ko se odločite, kateri je pravi za vaš čoln, upoštevajte vrsto in težo plovila, povprečno globino vode, moč vetra in/ali toka, premer sidrne linije in, kar je najpomembnejše, značilnosti dna na območju, po katerem plujete. 

Pogosti tipi sider: sidro danforth je lahko in se dobro drži v blatu in pesku ter skalnatem dnu, če je previdno postavljeno. Številni rekreativni čolnarji imajo raje sidro plug, ker izjemno dobro drži na večini dna, vključno s travo. Vendar plug ne drži dobro na skalnatem dnu. Sidro goba se dobro zakoplje in se najbolje drži v pesku ali blatu, vendar ga je težko izvleči. Sidro kremplji je bilo prvotno razvito za vrtalne ploščadi za nafto in plin na morju. Dobro drži v peščenem dnu in blatu. Mornarsko sidro je staro, zanesljivo in znano večini ljudi, vendar ga je nerodno spraviti na krov. Grapnel je majhen in enostaven za shranjevanje, zato je pogosta izbira za majhna plovila in odprte čolne.