Zelo velik in poseben zaliv. Iz višine se nam lahko celo zdi, da ne spada v Jadransko, ampak bi ga prej postavili v neko tropsko morje. Izgleda namreč podobno kakor lagune, ki jih ščitijo koralni atoli. Na jugovzhodni strani je zaliv Sakarun, ki ga marsikdo pozna zaradi njegovih peščenih plaž in turkizne vode. Zaliv Pantera je zaščiten z vseh smeri. Iz severozahoda se valovi razbijajo na ozkem pasu obale, ki nato preide v peščeni nasip. Na zahodni strani se nahaja eden izmed najbolj poznanih jadranskih svetilnikov – Veli rat, zraven pa se razprostira polotok, prekrit z gostim borovim gozdom.

Proti jugovzhodu se zaliv zoža na nekoliko več kakor sto metrov, kjer sta na južni strani marina in naselje Veli Rat, na severni pa Verunić s trgovinami in gostilnami. Kdor ima čoln z manj kot 2,2 metra ugreza, lahko pot nadaljuje v zaliv Čuna, ki nekoliko spominja na jezero. Zaliv je prav tako zelo zaščiten in zaprt proti vsem smerem neba. Največja globina doseže 3,5 metrov, v zalivu pa ponavadi sidrajo vglavnem motorna plovila in manjše jadrnice. Na srečo imamo v zalivu tudi boje.

Vir: www.prima-sailing.com

Nazaj proti severu, v zalivu Pantera, lahko ponovno najdemo boje. Zaliv je zaradi lepe turkizne vode velikokrat poln, zato se lahko prosta boja težko dobi. Kljub temu se lahko sidramo poleg boj, in sicer na globini 5 do 10 metrov kjerkoli ob obali zaliva. Dno je peščeno in muljasto, sidro pa na njemu dobro drži. Zaliv je odprt le na burjo in tramontano. Kljub gneči, ki se lahko pojavi v zalivu, je v njem dovolj prostora za varno vezanje in sidranje.

V kolikor bi vas veselil sprehod, je na obali pot, ki vas vodi vse do svetilnika. V kolikor vas spustijo vanj, bo pred vami izjemen razgled, in sicer videli boste Veli Rat, zaliv Pantera in jugozahodno obalo Dugega otoka, ki se razteza proti Kornatom.

V kolikor želite tudi nekaj dobrega pojesti, lahko z gumenjakom pridete do Verunića in naselja Veli Rat. Kot v vseh mestecih na otokih, lahko pri ribičih najdemo izvrstne ribe.

Sidramo lahko tudi pred naseljem Soline, ob luki Solišćici. Globina je 5 do 10 metrov, s peščenim dnom. Drugod so globine prevelike, saj presegajo 40 metrov. Pristanišče Solišćica je zelo zaščiteno, razen proti tramontani, ki lahko ustvari velike valove – predlagamo, da se v tem primeru premaknete v zaliv Lučica na zahodni obali. Na obali sicer nimamo veliko za početi, saj bivše solinarsko naselje, v katerem se nahajajo cerkve iz 15. stoletja in stara šola, danes ne ponuja čara.