Vodnik po Jadranu: Skradin

Skradin

To, globoko v koprno zarezujoče se sidrišče je eno najlepših na Jadranu in to zaradi treh razlogov. Plovba do njega poteka preko kanala Sv. Anteja, mimo Šibeniškega zaliva, Prukljanskega jezera in se na koncu zaključi z izlivom reke Krke in njenimi izjemnimi slapovi.

Skradin je bil že od 13. stoletja naprej pristanišče hrvaške mornarice, mesto je polno bogate zgodovine in ima značilen pomorski izgled. Služi kot vstopna točka v narodni park Krka, s prej omenjenimi izjemnimi slapovi, ki jih priporočamo vsem na ogled. Zaradi tega je smiselno se v Skradinu ustaviti vsaj dva dni – ne bo vam žal.

V Skradinu se nahaja tudi odlična marina, sicer mi se običajno sidramo v zalivu pred mestom. Muljasto dno odlično drži sidro, posebej na jugozahodnem delu, kjer je globina štiri do pet metrov in nudi odlično zatočišče tudi pred močno burjo, jugo pa lahko naredi nekaj vala. Sidra se ob zahodnem delu zaliva, lahko se tudi s krmo vežemo na obalo. Tukaj boste najverjetneje tudi v družbi večjih jaht, ki poleti ne najdejo veza v samem Skradinu. Največje jahte se sidrajo v Prukljanskem jezeru.

Ko smo enkrat zasidrani, imamo na razpolago veliko možnosti, kot je kopanje v čisti, zelenkasti rečni vodi. Nato lahko obiščemo tudi mesto z gumenjakom. Mesto je poleti polno pomorščakov in izletnikov. Priporočamo vam tudi, da se povzpnete na utrdbo nad mestom in uživate v pogledu na mesto in reko Krko. Nato se lahko spustite nazaj v mesto na večerjo – priporočamo vam, da poskusite tudi jegulje, ki veljajo za lokalno specialiteto.

Drugi dan je namenjen ogledu narodnega parka. V njega je možno iti s turističnimi ladjami, ki pristajajo na rivi Skradina. V narodnem parku boste lahko doživeli pohod med edinstvenimi slapovi, pod katerimi se boste lahko tudi kopali, lahko se odpravite tudi na otok Visovac, na katerem je tudi samostan. Vse to je samo majhen del tega, kar boste ta dan doživeli v parku.