Vodnik po Jadranu: Soline

SOLINE

Če želite iti v Pulo in se ne želite privezati v eni izmed njenih marin, nič zato. Velik in popolnoma zaščiten zaliv Soline, ki mu po Vinkuranu, mestecu nad severnim krakom, pravijo tudi Vinkuranski zaliv, je od marine Veruda oddaljen le dober kilometer in pol. To zavetje pred valovi in vetrom je razlog, da je poleti v tem zalivu polno zasidranih čolnov, od tistih, ki se pridejo kopat, do tistih, ki se zasidrajo, da se izognejo marinam.

V Soline vstopite skozi 150 m širok prelaz Selina med istoimensko točko in otokom Veruda (pravijo mu tudi Fratarski otok). Skozi drugi prehod Vratnik, med otokom Veruda in obalo, lahko vstopijo samo tisti, z ugrezom manjšim od 1,5 m, saj je prehod le malenkost globlji. Soline so zaliv s štirimi kraki, trije na južni strani in en na severozahodni strani, na severovzhodno in vzhodno obalo pa se spuščajo hiše naselja Vinkuran in Banjole. V krakih so bili zgrajeni številni pomoli, na katere so privezani lokalni čolni. A to vam ne bo preprečilo, da bi se v miru zasidrali. Otoček Veruda, na katerem so ruševine samostana, skoraj pokrije celotni vhod v zaliv in ga tako zapre, da se boste ob vstopu počutili kot, da ste na jezeru. O kakšnih večjih valovih ni ne duha ne sluha. Zato ni presenetljivo, da je tu poleti približno 100 čolnov. Del se jih zvečer vrne v okoliške marine, zato je ponoči v zalivu nekoliko manj čolnov. A kljub gneči sredi poletja, smo se tukaj vedno imeli lepo. V bližini Solin je sedež glavnega Puljskega jadralnega kluba in dveh športno-ribiških društev, zato pogosto med zasidranimi čolni zavije manjša jadrnica. A vseeno se je res užitek kopati s čolna. Tako južna kot vzhodna obala je porasla z gostim gozdom, ki se spremeni v makijo, medtem ko je na severni obali le visoka makija, zato celoten zaliv na modri morski gladini odseva zelenje. V zalivu lahko pihata tako burja kot jugo, saj jima štirideset metrov visoka obala ne predstavlja ovire.

Najbolje je, da se zasidrate na koncu zaliva, kjer je 30 metrov od obale globina morja 5 m. Globina sredi zaliva je med 12 in 16 metrov. Sidro ne drži povsod enako dobro, saj je ponekod dno muljasto, drugod pa peščeno. V poletnih nevihtah je treba paziti, da sidro ne pluži, še posebej, če ga niste vrgli na muljasto dno. Vpoletnih gnečah morate v zalivu najti sidrišče, kjer lahko izpustite veliko verige. Če želite zvečer iti v “lajf”, lahko izbirate med hoteli na Verudo, elegantnimi restavracijami, kot so Valsabbiona v Pješčani uvali, Vela Nera v marini Veruda ali Ribarska koliba na zahodni obali pristanišča Veruda. Vse destinacije lahko obiščete z gumenjakom. Če se želite na večerjo sprehoditi, se odpravite na drugo stran, proti Banjolam.