Vodnik po Jadranu: Žirje – Vela in Mala Stupica

Žirje (Vela in Mala Stupica)

Vela in Mala Stupica sta dva zaliva na otoku Žirje, do katerega ponavadi pridemo, kadar izplujemo iz Rogoznice, Primoštena ali srednje Dalmacije proti Kornatom. Od tukaj do Kornatov je še dobrih petnajst milj plovbe. 

V primeru, da se iz Kornatov spuščamo proti Visu ali Šolti, sta zaliva kot nalašč za kakšno krajše kopanje ter za predah od plovbe, preden lahko izplujemo naprej. Stupici z lahkoto prepoznamo, ko vplujemo momi rta Grašnjak, vplujemo v Velo Stupico. Tam lahko na bližnjem hribu vidimo ostanke utrdbe iz 6. Stoletja. Poleg tega se nahajajo tudi ostanki jugoslovanskih vojaških zgradb. Na vzhodni strani se pa nahaja Mala Stupica, v katero je bila plovba prepovedana vse do osamosvojitve Republike Hrvaške. Danes je odprta za pomorščake kakor tudi za ribiče. Mala Stupica ponuja dobro zaščito pred vetrovi iz vseh smeri, razen iz juga. Dno je peščeno, sidramo se lahko na globinah od 5 do 20 metrov, kjer sidro zelo dobro drži.

Vela Stupica je veliko bolj prometna. Njen zahodni krak je globok do deset metrov in ponuja odlično sidrišče. Dno je tudi tukaj peščeno, globina sidranja je od 4 do 15 metrov. V zalivu so tudi boje, in sicer v globljem delu zaliva. V primeru, da bi bile vse boje polne, vam priporočamo, da se podate na jugozahodno stran zaliva za zaščito pred maestralom, ali pa na v dva manjša kraka na severni strani, v primeru burje. Tudi ta zaliv je odprt proti jugovzhodu, tako da ni primeren za zaščito pred jugom. Oba zaliva sta odlična za kopanje, prav tako pa ponuja odlično točko za ribarjenje.