Zakaj izbrati navtično obarvan dopust

Zunaj je zima. Dnevi so kratki, temperature nizke. Med oblačenjem raznih puloverjev in plaščev vas gotovo velikokrat prešinejo spomini na toplo poletje. Nostalgija na prelepe trenutke, preživete na morju, kriki galebov in šum morja. Če ste med srečneži, ki ste jadralske dopuste že izkusili, veste, na kaj namigujemo. Mi že nestrpno pričakujemo naslednje poletje, ko bomo zopet imeli priložnost dopust preživeti na morju.

 

Kako pa si narediti poletni dopust nepozaben? Nič težjega, dopust na morju je že sam po sebi nepozabno doživetje, če se mu le prepustimo. Le kateri dopust nam omogoča tolikšno mero pustolovščine, svobode in nepozabnih trenutkov, ki se še toliko bolj vtisnejo v naš spomin, če jih delimo z našimi najdražjimi? V kolikor pa v naš dopust vključimo jadranje, ni razlogov, da ne bi bila to zares nepozabna izkušnja. Zakaj?

1. Izjemna pokrajina, skriti zalivi, neokrnjena narava

 

Kaj je lepšega od odkrivanja najbolj skritih kotičkov obale? Svoboda, ki nam jo ponuja tak dopust, je najverjetneje največji čar dopustniških dni na jadrnici. Prav vsak dan lahko preživimo na novem kraju. Slovenci imamo pri tem res srečo, saj je čudovita Dalmacija na dosegu naših jader. Ena izmed najbolj zaželjenih turističnih destinacij na celem svetu nam nudi nešteto prelepih zalivov in malih pristanišč, ki jih je vredno obiskati in seveda tudi raziskati.

 

2. Čarobni sončni vzhodi in zahodi

 

Kje lahko uživaš v čarobnih barvah jutranjega in večernega sonca bolj, kot v naravi? Prebujanje v rahlem nihanju valov, v ozadju kriki galebov in šumenje morja, pred nami pa paleta barv, ki poboža oči. In zadnji večerni skok v morje, v katerega se izliva oranžno večerno sonce. In končno čas, ko nazdraviš z družino ali prijatelji, nad tabo pa se svetlika miljarde zvezd. 

 

3. Pobeg od vsakdana

Dandanes nas vsakodnevno življenje psihično utruja. In ravno zato nam navtični dopust zares predstavlja dopust. Ko stopiš na jadrnico, stopiš v popolnoma drug svet, daleč od vsakodnevnih skrbi in natrpanega urnika. Vržen si v akcijo. Hitro moraš poprijeti za kakšno vrv, izbojevati bitko z valovi, v mirnem morju pa se lahko končno sprostiš in malo posončiš. Ravno vsa ta aktivnost je velik plus takega dopusta, saj te ob koncu dneva ravno občutek tiste prijetne utrujenosti pospremi v zaslužen spanec. 

4. Čas za poglobitev odnosov 

 

Morda je to dopust z družino, morda pa s prijatelji. V vsakem primeru so jadralski dopusti eni tistih, kjer se zares lahko povežeš z ljudmi, ki so ti blizu. Ko pa temu dodaš še vse zgornje točke, je to lahko samo še zgodba o izjemnem dopustu.

Razlogov, zakaj je tak dopust nekaj posebnega, je seveda veliko več, vendar bi z naštevanjem vseh pokvarili presenečenje tistim, ki se za tak dopust še niso odločili. Upamo, da smo v vas vzbudili vsaj kanček zanimanja za to izjemno doživetje. V kolikor pa vas zanimajo še dodatne navtične vsebine ali pa bi se radi dodatno izobrazili na tem področju, pa vas vabimo, da spremljate našo spletno stran https://navtika.strojnik.si in nam sledite na naših socialnih omrežjih.

 

Ekipa Navtika Strojnik.si