Vodnik po Jadranu: Soline

Zakaj so krmila običajno na desni strani?

Če ste se kdaj sprehodili po kakšni marini ali pristanišču, ste verjetno videli, da veliko manjših plovil ali pa jaht ima krmilo na desni strani. Ali ste se kdaj vprašali zakaj je to tako?

Postavitev krmila nima praktično nobene veze z zakonskimi določili države v kateri je bilo plovilo izdelano ali pa registrirano.Če primerjamo z avtomobili vemo, da imamo volan lahko na levi ali desni strani – odvisno od tega, kako je v tisti državi urejen promet, torej ali se vozi po desnem ali levem pasu.

Izbira strani krmila ne izvira iz praktičnih vidikov, vendar je povezano z zgodovino pomorstva. Levi bok plovila (ang. portside) in desni bok (ang. starboard) sta imela različne namene v preteklost – od tukaj tudi njihova angleška imena. Definicija portside, torej levega boka je bok, ki se nahaja na levi od opazovalca, ki se nahaja na plovilu in gleda proti premcu plovila. Starboard oziroma desni bok pa seveda ravno obratno. 

Ime starboard izhaja iz staroangleške besede steorbord, kar v dobesednem prevodu pomeni tista stran plovila, na kateri je krmilo. To je zato, ker so bila krmila v preteklosti postavljena z desnega boka na krmi. Desni bok je bil izbran, saj ima večina ljudi dominantno desno roko, zato jim je bilo krmarjenje lažje izvedeno z desnega boka. To se je ohranilo še do danes, zato so krmila pretežno na desni strani (boku) plovila. Ker je bilo krmilo na desni strani, so se plovila vedno približevala pomolu z levega boka – od tukaj tudi prvotno ime za levi bok – larboard, kar pomeni bok za nalaganje tovora. Kasneje ga je kraljeva mornarica preimenovala v portside, saj larboard zveni zelo podobno starboardu.