Plavalna ploščad S.A.F.E.

Plavalna ploščad S.A.F.E.

J&J Design je podjetje za pomorsko arhitekturo, projektiranje, inženiring plovil in proizvodnih procesov, v glavnem za velike proizvajalce jadrnic in motornih čolnov. Pred kratkim so, v sodelovanju s priznanim italijanskim proizvajalcem opreme za plovila Opacmare, patentirali dvižno platformo za čolne z zunanjimi motorji. Za izjemno inovacijo so bili nagrajeni z nagrado European Design Award. 

S.A.F.E. ustvari zasebno plažo na krmi čolna z integriranimi stopnicami za dostop na palubo, ki omogočajo enostaven in varen dostop do vode. Ima elektro hidravlični dvižni mehanizem, ki omogoča nastavitev platforme na treh različnih nivojih. 

Ko je ploščad v nizkem položaju – ko je čoln zasidran, je platforma približno 10 cm pod gladino vode. Na samo, da imamo v najnižjem nivoju izredno ugoden dostop do vode, s tem se čoln tudi dodatno stabilizira na razburkanem morju.

Sistem je sinhroniziran s sistemom za dvigovanje izvenkrmnih motorjev. Ko je ploščad pod vodo, motorjev ni mogoče zagnati in ko motorji delujejo, ploščadi ni mogoče spustiti.

Med vožnjo je ploščad poravnana s kokpitom.

Najvišji položaj platforme omogoča dvig pete motorjev iz vode in zagotavlja varno in lažje izkrcanje.

Nivo platforme lahko upravljamo direktno s čolna ali pa s pomočjo aplikacije na pametnem telefonu. J&J Design so svoj patent že integrirali na dve “svoji” plovili – Greenline NEO in Fairline F33 outboard.  

Podrobnejše delovanje sistema S.A.F.E. si lahko ogledate na spodnjem video posnetku: